onsdag 15 augusti 2007

Raketattack - på OP Mohizzle



En dag, det måste ha varit i Mars, så hade jag eftermiddagspasset i vakttorn nummer ett. Vakttorn nummer ett är inte placerat i ett hörn på den triangulära OPn utan i mitten och högre än alla andra. Detta så att vi kan se ut över Anbarprovinsens landskap och även norra Karmah. Jag och Vader är en timme in på vårat 8 timmars vaktskift som vi gjort flera gånger om. Det är ett stressigt skift, för dagsljus gör att man måste titta överallt hela tiden och ibland kommer det ord över radion som säger "stanna blå bongotruck" eller liknande. Men vi är vana; vi har gjort detta ett tag nu.

Jag minns att jag sitter ner och stirrar ut genom pansarglaset när jag känner smällen. Jag förlorar kontroll för en sekund och finner mig "face down" på golvet i tornet. Jag känner hur skelettornet vajar oroväckande. Jag vet, att tornet är traffat. Av vad är jag mindre intresserad av just nu. Jag kommer på fötter men min balans är dålig. Om detta beror på smällen eller om det beror på att tornet vajar vet jag inte. Jag skriker till Vader att ta repet. Med detta menar jag repet som vi använder oss av att lyfta upp batteri med - jag vill att han tar det och lämnar tornet innan det välter över oss. Jag tänker lämna tornet och han är i min väg. Men han lämnar inte tornet. Vajandet avtar sakta. Allt detta sker inom loppet av 10-15 sekunder. Vi skannar den generella riktning som vi antar att attacken kom från. Vi ser ingenting. en desperat känsla stiger inom en. Ingenting. Nu kommer nästa raket. Denna gången hör jag väsandet precis innan den tar mark. Denna gång är det en stressad skytt och han missar och träffar strax utanför barrikadväggen. Smällen är kraftig men är dämpad av torr jord som bildar ett stort moln av smuts och damm.

Vi ser ut som idioter när en squad leader kommer upp i tornet. Båda med M4a och kikare. Vi har ingen intel att ge. Vi vet inget, bara en generell riktning och vi ser inget i den heller. Nu får jag veta att den första raketen missade tornet. Med kanske en meter. Den träffade en byggnad precis bakom och en Marine ligger illa tilltygad nedanför. Vi skannar hela sektorn, om och om igen. Ingenting. Långsamt och nervöst går tiden nu. Det sjunger i skallen men adrenalin fixar det tillfälligt. jag vet inte hur lång tid som går innan vi hör en rapport på radion. En Marine squad råkade se terroristerna packa ihop efter sig och lämna i raketfart. De stoppade en av bilarna, på Marine vis. Men en till två bilar kom undan men är bevakade. De har flytt till en isolerad byggnad och gömmer sig. Radion säger också att den Marine som var skadad dog i transport till sjukhuset. Det är naturligt dystra Marines som vi deras patrullbas med nu. Och reslutatet låter sig inte vänta. En varning går ut om luftburen support. De ska bomba huset. Femton minuter senare hör vi en första fly by, i den andra eldgivning och en stor smäll. I mitt bröst känner jag rättvisa.

En halvtimme senare hör vi en ny fly by, och proceduren upprepar sig. Det står inget hus på den platsen idag. I månader så slog mitt hjärta onödigt hårt var gång någon slog igen en bildörr hårt eller annan smäll. Jag tror att det kommer att följa mig i resten av mitt liv från och till. jag kommer inte att glömma den dagen. Det var inte den dag jag har varit närmst att dö, men det var speciellt. Ibland pratar jag och Vader om det. Vi skojar om det. Det finns inget annat att göra. Vi dog nästan tillsammans. Vi hade ingen chans att förutse det eller att stoppa det. I den första bil som Marinesen stoppade fanns kameramannen, dvs den kille som filmade allt. Förberdelserna och attacken. Den är hans film som ska ge dem pengar i slutänden. Nu tillhör den filmen US Marine Corp. Jag skulle vilja se den. Tydligen så var kamerakillen den enda snubbe vi kunde ha sett, men han gömde sig bra. Mannen som sköt var långt borta. Längre av vad vi kunde se och bakom skydd. Jag kan bara vara glad för att jag lever.

9 kommentarer:

Marson sa...

Lombarj...fan fick höra om din blogg från Anders Röhndahl av alla personer. Trodde att Lex och Hallström Svarje skulle hålla en mer uppdaterad...men får ta itu med det senare.

Känns lite sjukt att sitta och läsa här hemma och se att du besvarat en del inlägg för ett par minuter sedan. Själv sitter man hemma och åmar sig över att sistan i vinglaset inte hjälper mot den stukade foten där man sitter på golvet och att man vaket lyssnar efter lillans gnyende från vaggan och inte efter en raket som missar en med ett par meter.

Ska ärligt säga att en hel del tankar har skänkts dig under årens lopp och vad du håller på med. Första infopunkten var ju Mangan och hans kontakter med blodsbanden på akuten men nu när han så finlirigt skippat det så lever man i ovisshet så "skönt" att höra från dig!

Hur som helst så ser jag fram emot den dagen jag ser din nuna igen och flinet som så ofta finns på de berömda läpparna.

Lovar att hålla koll framåt.

/Larsson

Unknown sa...

En tanke som väcks i mitt huvud handlar såklart om Vader. Är han döpt till det eller kallas han bara för det för att han gillar att klä sig i svart plastdräkt eller är det hans callsign? Har du något callsign och vad är det isåfall? Lundberg känns lurigt för US Army att kalla dig så vilket alias går du under?
Jag tror att jag hade varit SupremeNinja om jag vart on the battlefield. Eller kanske Rob van Winkle o som sita val Vanilla AJssssssssss!
Larssons callsig hade för evigt vart "han som puttade SupremeNinja i gruset utanför Palladium under en julhelgsfylla"....inte det kortaste eller bästa callsignet, men det som är mest sanningsenligt....oneeej...jag är inte bitter.....

Magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marra sa...

Marson - Ronndahl, han skulle ju bli kustjagare, det vet jag. Kul att hora fran dig. Mycket roligt. Mitt liv ar helstort men det vet du ju nu om inte annat.
Med familj och grejjer, ja det ar ju heltvantat. Valdigt Helsingborg och inget fel pa det alls.. men jag hoppas att du star utanfor Mariakyrkanmed barnvagn.Nagon kommer upp och tittar ner och sager.. ja, du vet vad de ska saga. Jag ill slippa saga det sa nagon maste gora det. For att radda din Karma.
Jag kommer hemoch da ses vi.. jag kommer hem.. sen..

Staffan - Nej, han heter inte Vader men det ar bra likt. Inte sallan kallas han det, istallet for att stoltsera med tyskblodet i hans vener. Och for ovrigt har vi inte coola callsigns. Allt beror pa vilket mission det ar och da far man callsign efter position. Exempel om vi rullar pa vagen sa ar jag inte sallan one-one Alpha Delta. Och hur cool ar det??

Magnus sa...

Vader låter jävligt hårt. Kanske med efternamnet Cox. "Vader, Vader Cox."

Ninja.. det vette fan. En gammal bekant döpte sin förstfödde son till Ninja. Vad heter han i efternamn då? Klot. Ninja Klot. Inte så jävla koolt, hahahaha.

I stridens hetta hade jag varit Killbox, Killbox Shadow.

Marra sa...

Magnus - Oja, det ar inte alls overskattat att ha ett bra namn. Jag menar kolla pa B.A. Barackas. Jag ar overtygad att det star for Bad Ass.

Killroy ar ett lysande namn pa en hund, eller kanske aven en snubbe. Om det stavas med tva l. Ett l ar en clerk, tva l ar en killer. sedan gammalt.

Hehe, shadow warriors. Later som fotsoldater for en maktig yakuza.

mangeh sa...

Marra din gamle indian. Tack för ditt mail. Får ju ansluta mig till denna blogg. Har ju börjat ändra min inställning till att internet bara e en fluga. Hur som helst. Roligt och uppskattande att läsa om dina upplevelser. Helt sjukt ibland...Blir ju inte längre uppdaterad av morsan din nu när jag lämnat akuten.

Håll huvudet nere och sköt om dig. Vi hörs.

PS. Kom ihåg, 55ton e 55ton, jägarjävel.

/MangeH

Magnus sa...

Ah, Shadow Warriors.
Ett gammalt fint spel är det även.
Se här: http://images.tradera.com/183/31674183_1.jpg

Andreas sa...

Apropå namn, nomen est omen, som de gamla Romarna sa.

Mohizzle, Mohizzle låter som en häxa i en Bröderna Grimm saga eller nån postmodern sitcom-variant om etnisk medelklass-familj i urbana kontinentala US.

Minns ni häxpiporna man skickade iväg på/kring nyårsafton? Jag skulle kunna tänka mig att de heter just Mohizzle´s i USA (och numera territoriet Iraq).